Placek z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy biszkopt: ubite białka z cukrem łączymy z żółtkami. Nastepnie dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy na gładką masę i dajemy na brytwane wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2.3 łyżki żelatyny rozpuszaczamy w gorącej wodzie. Sok z borówkami podgrzewamy. Kiedy będzie ciepły wlewamy żelatynę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy gotowy biszkopt odstawiamy.
3.Tężejącą galaretkę z borówek kładziemy na biszkopt. Ubitą wczesniej śmietanę z żelatyną nakładamy na galaretkę. Placek wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Komentarze