Placek z borówkami

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Galertka borówkowa jest fajnym orzeźwieniem w zwykłym biszkopcie.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    20 dag cukru
    20 dag mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    skórka z cytryny
    Galaretka:
    1,5 szkl. soku z borówek
    borówki ze słoika
    oraz:
    2 szklanki śmietany 18%
    0,5 szkl cukru pudru
    żelatyna
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory

Placek z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt: ubite białka z cukrem łączymy z żółtkami. Nastepnie dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy na gładką masę i dajemy na brytwane wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 2. 3 łyżki żelatyny rozpuszaczamy w gorącej wodzie. Sok z borówkami podgrzewamy. Kiedy będzie ciepły wlewamy żelatynę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy gotowy biszkopt odstawiamy.
  • 3. Tężejącą galaretkę z borówek kładziemy na biszkopt. Ubitą wczesniej śmietanę z żelatyną nakładamy na galaretkę. Placek wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować