Pizzomlet

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis wymyśliliśmy razem z moją dziewczyną, gdy pewnego wieczoru ja miałem ochotę zjeść na kolację pizzę, a ona- omlet. Znaleźliśmy kompromis i tak właśnie powstał pizzomlet. Ogromną zaletą naszego dania jest to, że można je przyrządzić ze składników, które akurat mamy w lodówce :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 jajka
    3-4 łyżki mąki
    0,5 szklanki mleka
    0,5 pętka kiełbasy
    plasterek szynki
    1 pomidor
    kilka pieczarek
    2 plasterki sera żółtego
    łyżka koncentratu pomidorowego
    listki świeżej bazylii
    pieprz
    sól
    oregano
    papryka ostra
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pizzomlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wbijamy do miski jajka, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko (można też dodać odrobinę otrębów owsianych). Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Mieszamy na gładkie, gęste ciasto. Jeżeli wyszło zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste- dolewamy mleka.
  • 2. Kiełbasę, pomidora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Składniki te dodajemy do miski z ciastem. Ser żółty kroimy w paski i połowę dodajemy do ciasta. Wsypujemy przyprawy dla smaku według uznania, mieszamy.
  • 3. Masę wlewamy na rozgrzaną patelnię z olejem, przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu około 8min (aż będzie możliwe odwrócenie omleta). Następnie odwracamy go i posypujemy serem, pokrojoną w paseczki szynką oraz listkami bazylii. Przykrywamy przykrywką i czekamy około 8min aż danie będzie gotowe. :)

Porady

Pizzomlet najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, na który składają się: jogurt naturalny, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, sól, cukier, zioła prowansalskie. Danie to można zrobić z dowolnymi, ulubionymi składnikami np. oliwkami, papryką, kukurydzą, cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować