pięknie pachną, ciasto jest pulchne i mięciutkie, rozpływają się w ustach
60 min
Składniki:
1,5 szk mąki
2 dag drożdży
pół łyżeczki cukru
1/2 szk mleka
3 dag margaryny
jajo
farsz:
kilka plasterków wędliny
cebula
pół puszki krojonych pomidorów
2-3 krążki ananasa
3 łyżki kukurydzy
10 dag suszonych pomidorów w oleju
posiekany zabek czosnku
przyprawa do pizzy
koncentrat pomidorowy
starty ser do posypania
Pizzerinki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże wkruszyć do 1/4 szkl ciepłego mleka, dodać cukier i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośniecia. Do miski z mąką dodać resztę ciepłego mleka, stopiona i przestudzoną margarynę, jajo i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić w razie potrzeby podsypać mąką. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Kolejno dodawać pokrojoną wędlinę i ananasa. Pomidory suszone pokroić w paski i dodać razem z olejem ( nada ciekawy smak). Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i czosnek, doprawiamy.
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Z każdego trójkąta robimy kulkę i spłaszczamy ręką nadając kształt minipizzy. Smarujemy cienko koncentratem .Nakładamy farsz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min w temp 180st. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem by się rozpuścił.
Porady
Z tej porcji wychodzi ok 8szt. Farsz można komponować wg uznania.
Komentarze