Pizzerinki z podwójnym serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne, mięciutkie pizzerinki. Myślę,
że zadowolą każdego łasucha :)
Pamiętajcie tylko, żeby pilnować czasu pieczenia, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli za długo będą się piekły, to nie będą już tak mięciutkie.
Z podanych składników wyszło mi 9 pizzerinek.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g.mąki
    220 g. wody
    25 g.drożdży
    5 łyżek oleju
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

    Dodatki:
    300 g. pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    kilka plastrów szynki
    kilka plastrów salami
    200 g. sera żółtego
    keczup (użyłam swojego z cukinii)
    masło do smażenia
    sól, pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Pizzerinki

Pizzerinki z podwójnym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizzerinki z podwójnym serem 1. Drożdże wkruszyć do ciepłej wody. Dodać cukier i wymieszać.
    Odstawić na 15 minut. Wsypać. mąkę, sól i dodać olej. Wyrobić.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Pizzerinki z podwójnym serem 2. Cebula pokroić, podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek,
    a następnie pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę podsmażyć i dodać
    pokrojoną szynkę i salami. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
    Smażyć jeszcze kilka minut. Żeby woda odparowała.
  • Pizzerinki z podwójnym serem 3. Ser zetrzeć na tarce.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką.
    Rozwałkować i wycinać okrągłe pizzerinki. Ja zrobiłam to foremką do pierogów.
    Mam akurat taką, która jest za duża do pierogów, a tu fajnie się sprawdziła.
    Wycięte koła, dodatkowo delikatnie rozciągnęłam.
    Tak przygotowane koła przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Następnie posmarować keczupem, na keczup wyłożyć trochę sera.
    Na ser wyłożyć podsmażone pieczarki z szynką i ponownie posypać serem.
  • Pizzerinki z podwójnym serem 4. Gotowe pizzerinki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni
    i piec 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować