Pizzerinki na maślance

4.5 (147 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jeśli macie w lodówce maślankę, to możecie ją dodać do ciasta na pizzerinki. Tak sobie wymyśliłam i wyszło całkiem nieźle. U nas w domu pizza, czy pizzerinki mogłyby być codziennie. Moje chłopaki uwielbiają. Dlatego od czasu do czasu, robię takie eksperymenty, żeby nie było nudy :) Z tej porcji składników, wyszło mi 10 pizzerinek.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
    25 g. drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    3 pełne szklanki mąki + mąka do podsypania
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka maślanki
    3 łyżki oleju

    Sos:
    6 łyżeczek keczupu (użyłam swojego z cukinii)
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, oregano

    Dodatki:
    150 g. sera żółtego
    2-3 pieczarki
    kilka plasterków salami
    1/2 cebuli
    kawałek czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pizza Pizzerinki

Pizzerinki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizzerinki na maślance 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól i maślankę. Wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać.
    Na koniec dodać olej. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto.
    Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Pizzerinki na maślance 2. Przygotować dodatki.
    Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w pióra, salami i paprykę pokroić
    na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce, o dużych oczkach.

    Keczup połączyć z koncentratem, dodać przyprawy i wymieszać.

    Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.
    Żeby było wygodniej, podzieliłam sobie ciasto na dwie części.
    Następnie, ciasto rozwałkować na placek.
    Wykrawać krążki miseczką, lub czym Wam pasuje.
    Każdy krążek, dodatkowo można rozciągnąć dłońmi.
  • Pizzerinki na maślance 3. Tak przygotowane placki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować delikatnie sosem, posypać serem i wyłożyć pokrojone dodatki.
  • Pizzerinki na maślance 4. Piec w temperaturze 230 stopni, 15-20 minut.

Porady

Dodatki mogą być według uznania. Co kto lubi albo co akurat jest w lodówce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować