Pizza skrzata

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest pysznie sycąca, sprawdza się o każdej porze dnia. Przepis zaczerpnięty z samej skrzaciej dziupli w środku puszczy:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 30 dag grzybów
    • 1 duża cebula
    • Ziele angielskie
    • Listek laurowy
    • Szklankę mleka
    • 5 dag drożdży
    • Mąka
    • Cukier
    • Sól
    • Olej
    • Ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza skrzata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Smażymy grzyby na oleju dodając trochę smalcu dla smaku. Należy smażyć na wolnym ogniu ok. 2 godzin mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę, posypujemy pieprzem i solą oraz dodajemy ziele angielskie i listek laurowy dla smaku. Tuszymy to wszystko na małym ogniu przez około 10 minut.

  • 2. 2. Podgrzewamy szklankę mleka. Dodajemy 5 dag drożdży, łyżkę mąki i płaską łyżeczkę cukru mieszamy to bardzo dokładnie do rozpuszczenia wszystkich składników a następnie odstawiamy do wyrośnięcia drożdży.
  • 3. 3. Przesiać przez sitko 2 szklanki mąki. Dodajemy łyżkę soli i 4 łyżki oleju, mieszamy składniki. Następnie do tego dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko gnieciemy na placek. Jeżeli ciasto będzie za twarde dodajemy trochę ciepłego mleka. Układamy placek na blaszce. Smarujemy go z wierzchu ketchupem. Następnie wykładamy na to przygotowane grzyby, a na grzyby potarkowany ser żółty lub z dodatkiem sera mozzarella. Można dodać również inne dodatki typu plastry szynki, papryki, oliwek, według własnego uznania. Pieczemy pizzę około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (195 ocen)

image-18i90o5

4.48 (195 ocen)

pizza

Teodorka Uwielbia ją cała moja rodzina. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować