1.1. Smażymy grzyby na oleju dodając trochę smalcu dla smaku. Należy smażyć na wolnym ogniu ok. 2 godzin mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę, posypujemy pieprzem i solą oraz dodajemy ziele angielskie i listek laurowy dla smaku. Tuszymy to wszystko na małym ogniu przez około 10 minut.
2.2. Podgrzewamy szklankę mleka. Dodajemy 5 dag drożdży, łyżkę mąki i płaską łyżeczkę cukru mieszamy to bardzo dokładnie do rozpuszczenia wszystkich składników a następnie odstawiamy do wyrośnięcia drożdży.
3.3. Przesiać przez sitko 2 szklanki mąki. Dodajemy łyżkę soli i 4 łyżki oleju, mieszamy składniki. Następnie do tego dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko gnieciemy na placek. Jeżeli ciasto będzie za twarde dodajemy trochę ciepłego mleka. Układamy placek na blaszce. Smarujemy go z wierzchu ketchupem. Następnie wykładamy na to przygotowane grzyby, a na grzyby potarkowany ser żółty lub z dodatkiem sera mozzarella. Można dodać również inne dodatki typu plastry szynki, papryki, oliwek, według własnego uznania. Pieczemy pizzę około 30 minut.
Komentarze