Pizza Pięć Ziół

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto na pizzę plus dodatek aromatycznych, mających walory zdrowotne ziół/ przypraw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    3 dag drożdży
    1i1/3 szklanki wody letniej
    2 łyżki oliwy
    sól
    tłuszcz do formy
    oliwa z oliwek

    Farsz:
    25 dag szynki konserwowej
    25 dag żółtego sera
    3 czerwone cebule
    parę łyżek groszku konserwowego
    2 dojrzałe pomidory
    bazylia
    tymianek
    oregano
    kurkuma
    pieprz ziołowy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki

Pizza pięć ziół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z wodą, wlać do mąki; dodać łyżkę oliwy i sól; wyrobić ciasto, posmarować je łyżką oliwy, nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około półtorej godziny, czasami zostawiam na dłużej nawet parę godzin).
  • 2. Wysmarować formę tłuszczem; ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować je oliwą z oliwek.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, wyłożyć na pizzę, oprószyć pieprzem ziołowym.
  • 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry, ułożyć na pizzy, oprószyć bazylią i kurkumą.
  • 5. Szynkę pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na tłuszczu po smażeniu cebuli; wyłożyć na pizzę, oprószyć oregano.
  • 6. Groszek odsączyć, wyłożyć na pizzę; zółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć na pizzy, oprószyć tymiankiem.
  • 7. Piec pizzę w 180 stopniach około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować