Pizza pięć ziół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z wodą, wlać do mąki; dodać łyżkę oliwy i sól; wyrobić ciasto, posmarować je łyżką oliwy, nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około półtorej godziny, czasami zostawiam na dłużej nawet parę godzin).
2.Wysmarować formę tłuszczem; ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować je oliwą z oliwek.
3.Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, wyłożyć na pizzę, oprószyć pieprzem ziołowym.
4.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry, ułożyć na pizzy, oprószyć bazylią i kurkumą.
5.Szynkę pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na tłuszczu po smażeniu cebuli; wyłożyć na pizzę, oprószyć oregano.
6.Groszek odsączyć, wyłożyć na pizzę; zółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć na pizzy, oprószyć tymiankiem.
Komentarze