Pizza na nocnym cieście z paseczkami z surowej cukinii i nasionami czarnuszki

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jest pyszna z puszystymi brzegami. Ciasto robi się dzień wcześniej by mogło przez całą noc w lodówce spokojnie sobie pracować.

  • 24 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: ( przepis na 3 porcje )

    750 g mąki pszennej
    5 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    450 ml ciepłej wody
    50 ml oliwy
    1 płaska łyżka soli

    dodatki:

    sos pomidorowy - u mnie Ajvar który się świetnie sprawdza jako sos
    mieszanka przypraw włoskich
    starty ser żółty
    ser podpuszczkowy
    kiełbasa
    cebula
    pieczarki
    nasiona czarnuszki do obsypania brzegów pizzy
    młoda cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki
    ketchup lub sos czosnkowo - ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza Ser

Pizza na nocnym cieście z paseczkami z surowej cukinii i nasionami czarnuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza na nocnym cieście z paseczkami z surowej cukinii i nasionami czarnuszki 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz. Po tym czasie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc by sobie spokojnie pracowało.

    Na drugi dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie znów krótko zarabiamy i tworzymy 3 placki na które dajemy ulubione dodatki. Ja dodatkowo brzegi po posmarowaniu sosem i obsypałam nasionami czarnuszki - smakowo i wizualnie bardzo fajnie wyszło. Gotowe pizze pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 220 - 250 stopni jakieś 10 - 15 min. w zależności od piekarnika ( z termoobiegiem może być to ok. 6-8 min ). Po wyjęciu z piekarnika wierzch posypuję paseczkami z surowej młodej cukinii i polewam ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czarnuszka Drożdże Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować