Jest pyszna z puszystymi brzegami. Ciasto robi się dzień wcześniej by mogło przez całą noc w lodówce spokojnie sobie pracować.
24 godz.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto: ( przepis na 3 porcje )
750 g mąki pszennej
5 g drożdży
1 łyżeczka cukru
450 ml ciepłej wody
50 ml oliwy
1 płaska łyżka soli
dodatki:
sos pomidorowy - u mnie Ajvar który się świetnie sprawdza jako sos
mieszanka przypraw włoskich
starty ser żółty
ser podpuszczkowy
kiełbasa
cebula
pieczarki
nasiona czarnuszki do obsypania brzegów pizzy
młoda cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki
ketchup lub sos czosnkowo - ziołowy
Pizza na nocnym cieście z paseczkami z surowej cukinii i nasionami czarnuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz. Po tym czasie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc by sobie spokojnie pracowało.
Na drugi dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie znów krótko zarabiamy i tworzymy 3 placki na które dajemy ulubione dodatki. Ja dodatkowo brzegi po posmarowaniu sosem i obsypałam nasionami czarnuszki - smakowo i wizualnie bardzo fajnie wyszło. Gotowe pizze pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 220 - 250 stopni jakieś 10 - 15 min. w zależności od piekarnika ( z termoobiegiem może być to ok. 6-8 min ). Po wyjęciu z piekarnika wierzch posypuję paseczkami z surowej młodej cukinii i polewam ketchupem.
Komentarze