Ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka letniej wody
5 dag drożdży
łyżeczka soli
szczypta cukru
5 łyżek oleju
oraz:
15 dag pieczarek
1 cebula
10 pomidorków koktajlowych
10 dag kiełbasy wiejskiej
8 plasterków szynki
10 dag sera mozzarella
10 dag sera żółtego
oregano
keczup
Pizza familijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w wodzie dodajemy sól, cukier i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn z drożdży i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy formując kulę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie blaszkę smarujemy margaryną i rozwałkowujemy ciasto. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto smarujemy 2 łyżkami keczupu posypujemy oregano i podpiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Na podpieczone ciasto wykładamy szynkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki, cebulkę posiekaną w kostkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pizzę pieczemy 20 minut w temperaturze 200C. Oba sery ścieramy na tarce o dużych oczkach. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem.
Komentarze