1.NA JEDEN DZIEŃ PRZED ZJEDZENIEM PIZZY PRZYGOTOWUJEMY CIASTO. PRZESIEWAMY DO MISKI MĄKĘ, DODAJEMY DROŻDŻE, SÓL I CUKIER. MIESZAMY DOKŁADNIE ŁYŻKĄ, DODAJEMY LETNIĄ WODĘ I OLIWĘ. WYRABIAMY MIKSEREM LUB RĘCZNIE, AŻ SKŁADNIKI POŁĄCZĄ SIĘ W JEDNOLITĄ BRYŁĘ.
UFORMOWANE CIASTO DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI I WKŁADAMY DO OSOBNYCH POJEMNIKÓW PLASTIKOWYCH ( CIASTO POWIĘKSZY SWOJA OBJĘTOŚĆ !!! ) NA 1 DO 2 DNI PRZED PRZYGOTOWANIEM I WKŁADAMY DO LODÓWKI.
NA OKOŁO 3 GODZINY PRZED PIECZENIEM WYJĄĆ CIASTO Z LODÓWKI OPRÓSZYĆ MĄKĄ I PRZEŁOŻYĆ DO DUŻYCH MISEK I PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ DO PONOWNEGO WYRASTANIA ( TYM RAZEM W TEMPERATURZE POKOJOWEJ ).
PRZYGOTOWUJEMY SOS: W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO I DODAĆ OLIWĘ. ZETRZEĆ CZOSNEK, DODAĆ DO GARNKA I CHWILKĘ PODSMAŻYĆ. NASTĘPNIE DODAĆ PRZECIER POMIDOROWY I PRZYPRAWY. ZAGOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU I OD CZASU DO CZASU MIESZAĆ. GOTOWAĆ PRZEZ OKOŁO 10 MINUT. OSTUDZIĆ.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 250 STOPNI.
CIASTO NA PIZZĘ ROZCIĄGAMY PALCAMI LUB ROZWAŁKOWUJEMY DO WYBRANEJ PRZEZ NAS GRUBOŚCI I PRZEKŁADAMY NA KAMIEŃ DO PIECZENIA LUB BLASZANĄ FORMĘ.
SMARUJEMY SOSEM, POSYPUJEMY SEREM I WKŁADAMY DO PIECA.
PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 8 - 10 MINUT.
POSYPUJEMY RUKOLĄ, KŁADZIEMY SZYNKĘ I POMIDORKI.
Komentarze