1.Składniki na zaczyn mieszamy w dużym kubku i odstawiamy (do ruszenia)
Mąkę,jajka,olej oraz zaczyn mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto(musi odchodzić od ręki)odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy porcje zależne od blaszek jakie posiadamy.
U mnie to tortownica 28cm i blaszka 37cmx43cm.
Koncentrat pomidorowy przekładamy do garnka i dolewamy połowę słoiczka wody dodajemy czosnek oraz zioła prowansalskie i bazylie,mieszamy nie gotujemy!
Pieczarki obieramy i kroimy na plastry,cebulę w grubą kostkę i podduszamy na maśle.
Oliwki kroimy w plasterki.
Na ciasto wykładamy kolejno sos,pieczarki,szalami,oregano,oliwki i posypujemy startym serem.
Wsadzamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy około 20-25min.
Oczywiście dodatki mogą być dowolne Ja podałam przepis na pizze jaką moja rodzinka lubi najbardziej.
Porady
Porcja z przepisu wystarcza na tortownice 28cm i blaszkę 37cmx43cm
Komentarze