Super dodatek na małe i duże przyjęcia. Będzie świetnie pasował na grilla, jak również na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do wyrobu tego sera użyty został owczy bundz.
2 min
Składniki:
Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm :
Ciasto :
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
1 jajo
1 żółtko
Masa serowa:
35 dag sera owczego
1 pęczek szczypiorku
15 dag żółtego sera gołdy
2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej
1/2 łyżeczki soli
łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
100 ml słodkiej śmietany
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeżo starty czarny pieprz
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jaja
4 żółtka
Pikantny ser owczy zapiekany w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce.
3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać słodką śmietankę cały czas mieszając. Dodać sery i starannie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać jaja i żółtka, pokrojony szczypior i wszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem.
4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim je pokroimy.
5. Podawać ze świeżą sałatą i plastrami pomidora.
Komentarze