Pikantny ser owczy zapiekany w cieście

0 (0 ocen)

  • 2 min

Super dodatek na małe i duże przyjęcia. Będzie świetnie pasował na grilla, jak również na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do wyrobu tego sera użyty został owczy bundz.

  • 2 min

Składniki:


  • Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm :
    Ciasto :

    30 dag mąki pszennej
    15 dag margaryny
    1 jajo
    1 żółtko

    Masa serowa:

    35 dag sera owczego
    1 pęczek szczypiorku
    15 dag żółtego sera gołdy
    2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej
    1/2 łyżeczki soli
    łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
    100 ml słodkiej śmietany
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    świeżo starty czarny pieprz
    2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 jaja
    4 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Pikantny ser owczy zapiekany w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce.
    3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać słodką śmietankę cały czas mieszając. Dodać sery i starannie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać jaja i żółtka, pokrojony szczypior i wszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem.
    4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim je pokroimy.
    5. Podawać ze świeżą sałatą i plastrami pomidora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować