PIJACZEK

0 (0 ocen)

  • 40 min

przepis z zeszytu babci robie go czesto a ciagle niewiem dlaczego pijaczek ;))

  • 40 min

Składniki:

  • biszkopt
    5 jaj
    1 szkl cukru
    6 łyzek maki pszennej
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    2 łyzki maki kartoflanej
    odrobina amoniaku
    3 łyzki wody

    1,2 kg. jabłek
    0,5 szkl cukru
    szczypta cynamonu
    1\4 szkl wody
    3 łyzeczki maki kartoflanej

    kokosowy ;
    6 białek
    15 dag cukru pudru
    15 dag maku suchego
    15 dag kokosu
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    1 łyzka maki kartoflanej

    1 masło
    2 budynie
    0,8 l mleka
    8 łyzek cukru

    herbatniki szkolne ok. 3 paczki

    polewa np. rozpuszczona czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt;;białka ubic z szczypta soli woda na sztywno dodac żółtka i cukier i połaczone maki z proszkiem i amoniakiem ,delikatnie wymieszac ,wyłozyc na duza blache piec ko.40 min w temp. 200 stopni

    kokosowy ;;
    ubic piane z białek i delikatnie połaczyc z pozostałymi składnikami .piec w temp 180 stopni na złoty kolor

    jabłka obrac i zetrzec na drobnym tarku - smazyc z cukrem i cynamonem . gdy sie rozprzaza dodac make rozmieszana w wodzie ,chwile gotowac i gorace wyłozyc na biszkopt przykryc kokosowym plackiem

    z mleka cukru i budyniu ugotowac budyn i schłodzic go .nastepnie utrzec z masłem - wyłozyc na ciasto kokosowe , poukładac herbatniki i polac finezyjnie polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować