Pierś z kurczaka siekana z pieczarkami

4.33 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaicić. Pyszny, szybki i prosty przepis. Filety przygotowane w ten sposób mogą być przekąską (podane z dipem czosnkowym) lub stanowić podstawę obiadu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    100g pieczarek
    1 cebula
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    Pieprz, sól
    Natka pietruszki
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka Placki

Pierś z kurczaka siekana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroimy, smażymy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy obrane, drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Odstawiamy by ostygła.
    W misce łączymy jajka, mleko i mąkę, doprawiamy do smaku. Dobrze mieszamy, aby nie zostawić grudek – powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego ciasta na naleśniki, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Do masy dodajemy przygotowane pieczarki i cebulę oraz posiekaną natkę. Piersi z kurczaka oczyszczamy z kawałków tłuszczu, kroimy w drobną kostkę i również przekładamy do miseczki. Starannie mieszamy. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Nabierając masę łyżką, kładziemy ją na olej i smażymy do zrumienienia. Gdy placuszki przyrumienią się z dwóch stron, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placuszki podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować