Pierożki Gyros

4.48 (190 ocen)

  • 2 godz.

Pierożki zrobiłam na święta, wymagają trochę nakładu pracy, ale warto. Wszystkim bardzo smakowaly.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki,
    1/2 litra mleka,
    10 dkg drożdży,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżka oregano,
    1 jajko, 2 żółtka,
    1/2 margaryny

    Farsz:
    1 kg piersi z kurczaka,
    2 przyprawy gyros,
    2 papryki czerwone,
    1/2 kg pieczarek,
    30 dkg sera żółtego,
    4 cebule,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Gyros Przystawki

Pierożki gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz w pierożkach 1. Farsz:

    cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju.
  • 2. Mięso pokrojone w kostkę usmażyć na oleju, posypać przyprawą gyros.
  • 3. Paprykę i pieczarki również pokroić w kostkę, usmażyć, posypać oregano i posolić.
  • 4. Po usmażeniu połączyć wszystkie składniki. Dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Jak już farsz będzie letni dodać starty żólty ser.
  • 5. W letnim mleku zmieszać drożdże, jajka ,cukier,margarynę (roztopioną i wystudzoną) dać to wszystko do mąki.
    Dodać sól i oregano. Zarobić ciasto tak jak na pierogi.
  • 6. Rozwałkować ciasto, wykrawać wiekszą szklanką kółka. Nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Układać na blasze i nakłuć wykałaczką po parę dziurek. Piec aż sie zarumienią.

Porady

Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym, albo z barszczem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.86 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka gyros

4.86 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka gyros

Kasia_S przepyszna, moja rodzina sama się o nią upomina 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować