Pierożki gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju.
2.Mięso pokrojone w kostkę usmażyć na oleju, posypać przyprawą gyros.
3.Paprykę i pieczarki również pokroić w kostkę, usmażyć, posypać oregano i posolić.
4.Po usmażeniu połączyć wszystkie składniki. Dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Jak już farsz będzie letni dodać starty żólty ser.
5.W letnim mleku zmieszać drożdże, jajka ,cukier,margarynę (roztopioną i wystudzoną) dać to wszystko do mąki.
Dodać sól i oregano. Zarobić ciasto tak jak na pierogi.
6.Rozwałkować ciasto, wykrawać wiekszą szklanką kółka. Nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Układać na blasze i nakłuć wykałaczką po parę dziurek. Piec aż sie zarumienią.
Porady
Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym, albo z barszczem czerwonym.
Komentarze