smaczne:) podsmażane sa chrupkie i inne w smaku niz te tylko ugotowane i okraszone-polecam
45 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
3 łyżki oleju
około 150 ml ciepłej wody
Nadzenie:
około 40 dag kapusty kiszonej
1/2 szklanki soczewicy
2 cebule
sól do smaku
pieprz do smaku
oraz tłuszcz- masło do podsmażenia pierogów
Chrupiące pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną krótko obgotować.
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu a nastepnie odsączyć.
Kapustę drobniej posiekaac .
Cebule pokroić i zeszklić na oleju.
Do podsmażonej cebuli dodać odciśniętą i pokrojoną drobno kapustę, chwilę smażyć a następnie dodać odsączoną soczewicę i chwile wszystko razem poddusić.
Doprawić do smaku solą i pieprzem wymieszac , odstawić do przestudzenia.
Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi, wałkować i wycinać krążki szklanką i nakładać po łyżce farszu.
Gotowac w lekko osolonej wodzie a potem odcedzać.
Kiedy przestygną, podsażyć je z obu strona na mocno rumiano na maśle ,
Smacznego!
Porady
..Żeby pierogi się lepiej sklejały brzeg zwilzam lekko wodą.
Komentarze