Pierogi z ruskim nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i razem z twarogiem utłuc tłuczkiem, można zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach
2.dodać pozostałe przyprawy do farszu i dokładnie ręką wymieszać na jednolitą masę
3.w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle /+-/, aby ciasto było sprężyste i nie za luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut
4.na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko porcje ciasta i wykrawać krążki, na każdy nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać pierogi
5.wrzucać na osolony wrzątek z łyżką oleju rzepakowego, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną woda krótko opłukać
6.cebulę podsmażyć na oleju z masłem do smaku doprawić pieprzem, kucharkiem, podawać pierogi polane okrasą cebulkową
Komentarze