pierogi z ruskim nadzieniem

0 (0 ocen)

pierogi są syte, smaczne...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • FARSZ:

    ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, twaróg 3/4 kg, cebula podsmażona 4 sztuki/wieksze, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka................

    CIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra +-, śmietana gęsta 1 łyżka, sól 1 łyżeczka...............

    OKRASA: cebula 6 sztuk, masło 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi z ruskim nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i razem z twarogiem utłuc tłuczkiem, można zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach
  • etap 2. dodać pozostałe przyprawy do farszu i dokładnie ręką wymieszać na jednolitą masę
  • etap 3. w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle /+-/, aby ciasto było sprężyste i nie za luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut
  • etap 4. na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko porcje ciasta i wykrawać krążki, na każdy nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać pierogi
  • etap 5. wrzucać na osolony wrzątek z łyżką oleju rzepakowego, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną woda krótko opłukać
  • etap 6. cebulę podsmażyć na oleju z masłem do smaku doprawić pieprzem, kucharkiem, podawać pierogi polane okrasą cebulkową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować