Piegus przekładany

4.5 (159 ocen)

Mak nie koniecznie tylko do makowca.

Składniki:

  • 6 jaj, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenie, 3/4 szklanki maku, 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny, 1/2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, kostka masła, sok z 1 cytryny, 2 galaretki, kieliszek wódki.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piegus przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki sporządzić z 3 szklanek wody, odstawić do stężenia. Mak ugotować, ostudzić, odsączyć z nadmiaru wody. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksować, dodać mak. Wlać do dużej blachy wyłożonej pergaminem i piec 25-30 minut w temp. 180°C. Ostudzić i przekroić na trzy płaty.
  • 2. Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotować i ostudzić. W misce zmiksować masło na jednolitą masę i dodawać po łyżce masy z kaszy manny. Na koniec dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
  • 3. Galaretkę pokroić w prostokąty. Pół szklanki wody mineralnej połączyć z wódką i sokiem z drugiej połowy cytryny. Płynem nasączyć delikatnie płaty ciasta. Pierwszy płat ciasta przykryć połową kremu, nałożyć drugi płat i ponownie przykryć resztą kremu. Galaretki lekko powciskać w warstwę kremu, przykryć ostatnim płatem ciasta. Dobrze schłodzić.

Porady

Zamiast świeżego soku z cytryny można użyć aromat cytrynowy,wtedy należy dodać tylko kilka kropli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować