Piegus przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki sporządzić z 3 szklanek wody, odstawić do stężenia. Mak ugotować, ostudzić, odsączyć z nadmiaru wody. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksować, dodać mak. Wlać do dużej blachy wyłożonej pergaminem i piec 25-30 minut w temp. 180°C. Ostudzić i przekroić na trzy płaty.
2.Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotować i ostudzić. W misce zmiksować masło na jednolitą masę i dodawać po łyżce masy z kaszy manny. Na koniec dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
3.Galaretkę pokroić w prostokąty. Pół szklanki wody mineralnej połączyć z wódką i sokiem z drugiej połowy cytryny. Płynem nasączyć delikatnie płaty ciasta. Pierwszy płat ciasta przykryć połową kremu, nałożyć drugi płat i ponownie przykryć resztą kremu. Galaretki lekko powciskać w warstwę kremu, przykryć ostatnim płatem ciasta. Dobrze schłodzić.
Porady
Zamiast świeżego soku z cytryny można użyć aromat cytrynowy,wtedy należy dodać tylko kilka kropli.
Komentarze