Takie ziemniaki mogą być bazą drugiego dania lub stanowić samodzielną przekąskę – podane np. z sosem czosnkowym. Do pieczenia wykorzystałam młode ziemniaki, dlatego ich nie obierałam, wystarczyło je tylko wyszorować, stare należy obrać.
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
2 łyżki oleju roślinnego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki oregano
Pieczone ziemniaki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli mają więcej niż 5cm, należy przekroić je na pół. Ziemniaki przełożyć do miski i polać olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła i sól. Ziemniaki dokładnie wymieszać, po czym rozłożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki należy rozłożyć równomiernie.
Blachę wstawić do pieca nagrzanego do 200°C i piec przez 40 minut.
W czasie pieczenie można przekładać ziemniaki za pomocą szczypców na drugą stronę, aby upiekły się z każdej strony. Upieczone ziemniaki powinny być rumiane, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku.
Komentarze