Pieczone ziemniaki z piekarnika

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Takie ziemniaki mogą być bazą drugiego dania lub stanowić samodzielną przekąskę – podane np. z sosem czosnkowym. Do pieczenia wykorzystałam młode ziemniaki, dlatego ich nie obierałam, wystarczyło je tylko wyszorować, stare należy obrać.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
    2 łyżki oleju roślinnego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki tymianku
    0,5 łyżeczki oregano
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pieczone ziemniaki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli mają więcej niż 5cm, należy przekroić je na pół. Ziemniaki przełożyć do miski i polać olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła i sól. Ziemniaki dokładnie wymieszać, po czym rozłożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki należy rozłożyć równomiernie.
    Blachę wstawić do pieca nagrzanego do 200°C i piec przez 40 minut.
    W czasie pieczenie można przekładać ziemniaki za pomocą szczypców na drugą stronę, aby upiekły się z każdej strony. Upieczone ziemniaki powinny być rumiane, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować