Skrzydełka to fajna propozycja nie tylko na obiad, ale na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi czy seans filmowy, ja polecam tym razem te w wersji pieczonej :D
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg skrzydełek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
¼ startego sera parmezan (można użyć bursztynu lub pecorino)
sól, pieprz
Pieczone skrzydełka z czosnkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka oczyszczamy, usuwamy lotki, kroimy je na pół, płuczemy i osuszamy. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy, przekręcamy każde na drugą stronę i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu zarumienienia drugiej strony.
W misce łączymy ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i starty ser- mieszamy, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Upieczone skrzydełka przekładamy do miski z serem i czosnkiem i dokładnie pokrywamy mieszaniną skrzydełka – przekładamy je na talerz i serwujemy, smacznego :D
Komentarze