Pesto z rukoli

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Jest pyszne! Smakuje bardziej wyraziście w porównaniu do pesto z bazyli, jest bardziej 'pieprzne', tak jak rukola. Pesto z rukoli można użyć jako sos do makaronu lub jako dressing do sałatki. Do przygotowania pesto wykorzystałam swoją rukolę z ogródka, więc tak trochę na oko dodawałam składniki, według swojego smaku.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Ok 100g rukoli
    0,5 szklanki pestek słonecznika
    Oliwa
    Sól
    Miód
    2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pesto

Pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera włożyć pestki słonecznika i rozdrobnić.
    Czosnek obrać, dodać do rukoli. Dodać też 3-5 łyżek oliwy, sól i miód do smaku.
    Zmiksować do czasu osiągnięcia jednolitej masy.
    Pesto przełożyć do słoików i trzymać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować