Pół paczki makaronu penne
Pół kilo pieczarek
100 g boczku wędzonego
Łyżka masła
Mały kubek śmietanki 30%
100 g tartego parmezanu
Dwa duże ząbki czosnku
Łyżeczka czarnego pieprzu
Penne boscaiola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
2.Boczek kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
3.Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy boczek. Gdy mocno się zrumieni, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy około 10 minut i dolewamy śmietankę. Mieszamy i dodajemy pieprz. Po chwili, gdy wszystko się ze sobą połączy, dodajemy parmezan.
4.Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Dorzucamy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy. Smacznego!
Porady
Zamiast makaronu penne można użyć np. świderków lub spaghetti
Jeśli lubimy mniej ostre potrawy, ilość pieprzu można zmniejszyć.
Komentarze