• Dla 4 osób
  • Średni

Pierwszy raz jadlam tą potrawę będąc w Grecji . Pyszna zapiekanka makaronowa.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron rurki długie: 300 gramów
    - mięso mielone: 500 gramów
    - Czosnek granulowany: 0.5 łyżeczki
    - pomidory w zalewie: 1 puszka
    - ser żółty: 250 gramów
    - białko: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 2 szczypty
    - majeranek: 1 szczypta
    - cynamon: 1 szczypta
    - sos beszamelowy: 0.5 litra
    - oliwa: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasticio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasticio 1. Ugotować makaron. Wypłukać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
    Wbić jedno białko i połączyć z makaronem.
    Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć mięso mielone rozdrobnić je widelcem,
    Smażyć mięso ok.5min. Dodać pomidory i dusić ok 30 min. Potem lekko odparować. przyprawić wedle uznania solą pieprzem, cynamonem, majerankiem.
    Przygotować sos beszamelowy.
  • Pasticio 2. Wysokie naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować margaryną i po kolei układać warstwami makaron na przemian mięso mielone,ser starty,znów makaron oraz mięso.Na wierzch posypać resztę sera i polać całą powierzchnię sosem beszamelowym.Wstawić do piekarnika i piec nie przykrywając ok.30-40 min. w temp.150-180 stopni aż do zrumienienia sie sosu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować