Pasta curry z soczewicy

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Kanapkowa pasta na ostro z dodatkiem chrupiącego słonecznika

  • 30 min

Składniki:

  • 400g soczewicy czerwonej
    1 papryczka chilli
    pół szklanki ziaren słonecznika
    5 suszonych pomidorów w oleju
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    po łyżce curry, kurkumy i ostrej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Curry Kanapki Pasty

Pasta curry z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy zostawiając kilka łyżek wody i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobną kostkę. Papryczkę chilli myjemy, wyjmujemy nasiona i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawy, cebulę, czosnek i papryczkę. Smażymy przez ok. 5 minut, po czym dodajemy do soczewicy. Pomidory suszone kroimy na mniejsze części, mieszamy z soczewicą. Następnie całą masę blendujemy. Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do pasty. Na koniec solimy.

Porady

Jeśli pasta będzie zbyt sucha to można dodać do niej kilka łyżek oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować