Kanapkowa pasta na ostro z dodatkiem chrupiącego słonecznika
30 min
Składniki:
400g soczewicy czerwonej
1 papryczka chilli
pół szklanki ziaren słonecznika
5 suszonych pomidorów w oleju
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
po łyżce curry, kurkumy i ostrej papryki w proszku
Pasta curry z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy zostawiając kilka łyżek wody i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobną kostkę. Papryczkę chilli myjemy, wyjmujemy nasiona i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawy, cebulę, czosnek i papryczkę. Smażymy przez ok. 5 minut, po czym dodajemy do soczewicy. Pomidory suszone kroimy na mniejsze części, mieszamy z soczewicą. Następnie całą masę blendujemy. Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do pasty. Na koniec solimy.
Porady
Jeśli pasta będzie zbyt sucha to można dodać do niej kilka łyżek oleju.
Komentarze