Parowańce z twarogiem na słodko

4.5 (194 ocen)

  • 40 min

Przepyszne mięciutkie bułki gotowane na parze. Kto ich nie lubi??:)

  • 40 min

Składniki:

  • Na ok.12 parowańców:
    30 g drożdży
    250 ml ciepłego mleka
    3 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru
    1/4 szkl. oleju roślinnego
    szczypta soli

    Nadzienie:
    200 g twarogu półtłustego
    5 łyżeczek cukru
    1 żółtko


Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Parowańce z twarogiem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mleka, cukru i 1/2 szkl. mąki przygotowujemy zaczyn na ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Twaróg, cukier i żółtko rozgniatamy widelcem na jednolitą masę.
  • 3. Z zaczynu wyrabiamy ciasto, dodając resztę mąki i olej. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4. Przygotowujemy duży garnek, wlewamy wodę do poziomu ok. 1/4 garnka. Za pomocą sznurka lub grubej nitki mocujemy na garnku ściereczkę tetrową. Wstawiamy garnek na gaz.
  • 5. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulki, spłaszczamy je, robimy w cieście dołeczek na nadzienie z sera, nakładamy masę serową, zlepiamy szczelnie ciasto. Ponownie formujemy bułeczki, następnie delikatnie oprószamy je mąką, aby się nie kleiły.
  • 6. Kiedy woda w garnku zacznie się gotować, układamy przygotowane bułeczki na ściereczce(3-4 sztuki), przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze ok.10 minut.
  • 7. Gotowe parowańce możemy podawać zarówno ze śmietaną wymieszaną z cukrem, jak i ulubionym jogurtem.

Porady

Parowańce można nadziewać jagodami, truskawkami lub innym farszem. Z powodu braku świeżych jagód czy borówek, użyłam twarogu, ale z takim nadzieniem też są pyszne:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować