Panna Cotta Nany

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zawsze lubię ją robić rodzince na deser, pyszna, mała słodycz.. a tak bardzo cieszy:)

  • 20 min

Składniki:

  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
    3 łyżki kakao
    50 g cukru
    laska wanilii
    1,5 łyżeczki żelatyny
    ewentualne dodatki:
    ok. 300 g truskawek lub innych owoców
    1-2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta nany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
    Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
    Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
    Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
    Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić do góry nogami.
    Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. (Puree można dodatkowo przecedzić przez sitko). Udekorować odłożonymi truskawkami.

Porady

Zamiast truskawek, dobre są także banany, banany z kakaem wspaniale się komponują razem, a jakże smakują!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować