Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Polecam paluszki z kalarepy. Podane z sosem rzodkiewkowym. mojej rodzinie smakowały.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 dkg mąki
    1 jajko
    125 ml białego wina wytrawnego
    200 ml jogurtu śmietankowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 pęczek rzodkiewek
    2 łyżki pokrojonego szczypiorku
    sól.pieprz
    1 łyżka nasion ze słonecznika
    2 kalarepy
    500 ml oleju do głębokiego smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1x89edo 1. Mąkę wsypać do miski , dodać jajko , wino, wymieszać.Odstawić na 30 minut.
  • image-1tl5wha 2. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny.
  • image-1we39bg 3. 3 Rzodkiewki umyć, pokroić w słupki
  • image-064c3m8 4. Szczypiorek posiekać.
  • image-225jg9d 5. Rzodkiewkę i szczypiorek dodać do jogurtu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem6. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na suchej patelni, wystudzić, dodać do sosu rzodkiewkowego, wymieszać.
    Kalarepy obrać, pokroić w długie paski grubości 1,5 cm.
  • image-0shc2yq 6. W wysokim naczyniu rozgrzać olej. Paski kalarepy obtoczyć w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.
  • image-15gogs2 7. Usmażone paluszki wyjąć na ręcznik papierowy, osączyć. Podawać z sosem rzodkiewkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować