Paluszki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blacie położyć arkusz ciasta francuskiego, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać startym serem i do smaku doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przygotowane ciasto pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć tak, by powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Końce przycisnąć do blaszki. Ciasto można równiez najpier zwinać w sprężynki, a dopiero potem posmarować jajkiem i posypać serem.
Na słodko:
Na blacie położyć arkusz ciasta francuskiego, posmarować roztopionym masłem, posypać przygotowana posypka cukrową. posypkę lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleiła. Przygotowane ciasto pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć tak, by powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.
Komentarze