Owocowe ufo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Owocowo - jogurtowy deser, który na pewno przyciągnie uwagę dzieci :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 op. galaretki cytrynowej
    1 op. galaretki wiśniowej
    1 op. galaretki kiwi
    500 g serka homogenizowanego waniliowego
    340 g jogurtu naturalnego
    3 łyżeczki żelatyny "instant"
    1 banan
    100 - 150 g wiśni (surowych lub z soku)
    100 - 150 g jagód (ew. borówek lub czarnych porzeczek)
    sok z cytryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowe ufo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Metalową miskę o średnicy ok. 20 cm wykładamy szczelnie folią spożywczą. W 250 ml wody gorącej wody rozpuszczamy galaretkę cytrynową, często mieszając, odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę zalewamy ok. 100 ml gorącej wody z dodatkiem soku z cytryny, również odstawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. W dużej misce mieszamy dokładnie serki homogenizowane z jogurtem naturalnym.
  • 2. Do miski wyłożonej folią ostrożnie wlewamy kilka łyżek chłodnej galaretki cytrynowej, tak żeby uzyskać warstwę ok. 2 cm. Umyty i obrany banan kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na galaretkę układamy kilka plasterków banana, wstawiamy do lodówki. Kiedy pierwsza warstwa stężeje, zalewamy resztą galaretki cytrynowej, układamy resztę plasterków banana i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Do rozpuszczonej schłodzonej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy jogurtowej i szybko mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do reszty masy, znów dokładnie mieszamy całość. W 250 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę wiśniową. Kiedy galaretka cytrynowa zastygnie, wykładamy ostrożnie 1/3 masy jogurtowej, dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni nie zostawiając wolnego miejsca przy brzegach. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Po stężeniu masy ostrożnie zalewamy kilkoma łyżkami galaretki wiśniowej, wykładamy świeże wydrylowane lub odsączone z soku wiśnie. Schładzamy. Po stężeniu zalewamy pozostałą galaretką wiśniową. Schładzamy. W 250 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę o smaku kiwi. Po stężeniu galaretki wiśniowej wykładamy połowę pozostałej masy jogurtowej. Kiedy ta również stężeje, zalewamy ostrożnie kilkoma łyżkami chłodnej (ew. tężejącej) galaretki kiwi, wysypujemy umyte, osączone jagody lub inne owoce. Po stężeniu zalewamy pozostałą galaretką kiwi, schładzamy w lodówce. Wykładamy ostrożnie ostatnią część masy jogurtowej, wygładzamy. Odstawiamy do stężenia w lodówce na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Następnie, pomagając sobie folią, wyjmujemy deser i przekładamy na półmisek lub płaski talerz. Zdejmujemy folię, Ewentualnie możemy ozdobić listkami mięty lub melisy.

Porady

Folię, którą wykładamy miskę, można lekko skropić lub posmarować olejem - łatwiej będzie ją usunąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować