Owocowa jaglanka z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować kaszę według wskazówek na opakowaniu, dodać pół łyżeczki masła, szczyptę imbiru i soli.
2.Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać szczyptę imbiru, zalać szklanką wody, rozgotować na małym ogniu.
3.Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki, zalać pozostałą woda, dodać kilka goździków, ugotować do miękkości.
4.Jabłka przecedzić, wywar wlać do dyni, goździki wyjąć. Jabłka przetrzeć, dodać do dyni, wszystko zagotować.
5.Zdjąć z ognia masę jabłkowo-dyniową; dodać do niej ugotowaną kaszę. Dodać cukier, do smaku przyprawić cynamonem, świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
6.Rozlaną na talerze zupę udekorować posiekaną miętą.
Porady
Zamiast listków mięty można użyć świeżej bazylii; można także posypać zupę uprażonymi na patelni płatkami migdałów.
Komentarze