Owocowa jaglanka z nutą mięty

0 (0 ocen)

  • 10 min

Aromatyczna zupa owocowa z kaszą jaglaną; mięta i gałka muszkatołowa pobudzają apetyt...

  • 10 min

Składniki:

  • 15 dag kaszy jaglanej
    50 dag małych jabłek
    30 dag dyni (waga bez skórki i gniazd nasiennych)
    1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
    1 łyżeczka posiekanych liści mięty
    1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
    1,5 litra wody
    1/2 łyżeczki masła
    sok z cytryny
    mielony cynamon
    goździki
    gałka muszkatołowa
    imbir
    kurkuma
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Owocowa jaglanka z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować kaszę według wskazówek na opakowaniu, dodać pół łyżeczki masła, szczyptę imbiru i soli.
  • Owocowa jaglanka z nutą mięty 2. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać szczyptę imbiru, zalać szklanką wody, rozgotować na małym ogniu.
  • 3. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki, zalać pozostałą woda, dodać kilka goździków, ugotować do miękkości.
  • 4. Jabłka przecedzić, wywar wlać do dyni, goździki wyjąć. Jabłka przetrzeć, dodać do dyni, wszystko zagotować.
  • 5. Zdjąć z ognia masę jabłkowo-dyniową; dodać do niej ugotowaną kaszę. Dodać cukier, do smaku przyprawić cynamonem, świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • 6. Rozlaną na talerze zupę udekorować posiekaną miętą.

Porady

Zamiast listków mięty można użyć świeżej bazylii; można także posypać zupę uprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować