Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno

4.49 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Rewelacyjny, bogaty w smaki sos chilli. Sos jest średnio ostry, mniej więcej jak zielone Tabasco. Bardzo polecam wszystkim koneserom chilli. Sos można przygotować w szybkowarze i uniknąć ostrych oparów w domu. Uwaga, ten przepis wymaga użycia kilku trudnych do dostania składników.

  • 40 min

Składniki:

  • 8 zielonych papryczek chilli jalapeno
    1 mango
    300 ml soku pomidorowego (ja użyłam zmiksowanych żółtych pomidorów; w oryginalnym przepisie są tzw tomatillo)
    130 ml octu białego winnego (5%)
    1 łyżka pasty z orzeszków nerkowca (bez soli i cukru, ewentualnie pasty z orzechów ziemnych)
    1 limonka
    3-4 łyżki sosu sojowego
    1 kawałego imbiru (4cm)
    5 ząbków czosnku
    3 łyżeczki pasty wasabi
    3 łyżeczki miodu
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przy obróbce papryczek chilli koniecznie należy pracować w rękawiczkach gumowych. Zachować dużą ostrożność i uważać, żeby sok z chilli nie prysnął na oczy i twarz. Usunąć ogonki, przekroić na pół. Usunąć nasiona i biały miąższ do którego są przyczepione nasionka (ostrość chilli pochodzi też od tych białych części wewnątrz papryczek).
  • 2. Papryczki grillować do czasu aż zczernieją. Przenieść do miski z lodowatą wodą. Obrać ze skórki.
  • 3. Bezpośrednio do szybkowaru lub do zwykłego garnka przenieść wszystkie składniki. Przy czym mango można nie obierać, a tylko pokroić na kawałki i usunąć pestkę. Imbir i czosnek obrać i rozdrobnić na małe kawałki. Z limonki wycisnąć sok.
  • 4. Szybkowar zamknąć, zwykły garnek przykryć. W szybkowarze od czasu osiągnięcia ciśnienia na poziomie 2 gotować przez 10 minut. W zwykłym garnku zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, przy czym od czasu do czasu zamieszać.
  • 5. Sos zostawić w garnku aż ciśnienie naturalnie opadnie i sos ostygnie.
  • 6. Sos zmiksować na gładkie puree. Skosztować. Jeśli potrzebuje tego, to doprawić sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki lub octem. Powtórnie zamknąć garnek i gotować kilka minut.
  • 7. Gorący sos przenieść do wyparzonych słoiczków.

Porady

Z podanych proporcji wychodzą 2-3 słoiczki po musztardzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować