Potrawka z kurczaka z kaszą z szybkowaru

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Jest to jedyna potrawa, której mój małoletni syn jeszcze nigdy nie powiedział 'nie'. Dzięki temu, że jest przygotowana w szybkowarze, zachowa więcej witamin i smaku. Zawsze też warto dodać groszek, kukurydzę, świeżą soję lub bób - wszystkie dzieci uwielbiają kolorowe kuleczki w jedzeniu.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 marchewki
    1 por
    1 kawałek selera
    1 pietruszka
    1 cebula
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu
    15 g zielonej pietruszki
    60 g pęczaku
    3 łyżki mrożonego groszku (kukurydzy mrożonej, bobu itp)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Potrawka z kurczaka z kaszą z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno szybkowara wsypać kaszę. Na niej położyć udka kurczaka. Dwie marchewki i jedną pietruszkę dokładnie umyć, nie trzeba obierać. Odciąć końcówki i przekroić na pół. Kawałek selera obrać. Cebulę obrać. Z pory odciąć końce. Wszystkie te warzywa dodać do szybkowara. Dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Można też dodać kawałek kapusty, łodygę selera naciowego, 1-2 suszone grzybki, trochę świeżej natki pietruszki lub tymianku. Smak wywaru poprawi dodatek suszonych ziół jak natka pietruszki, tymianek, oregano. Wywaru robionego na dużej ilości warzyw i ziół w ogóle nie trzeba solić.
  • 2. Do szybkowara wlać 1-1.5 litra wody. Garnek zamknąć. Nastawić na poziom 2/15 psi/1 bar/100 kPa. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 15 minut. Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie.
  • 3. Garnek otworzyć. Na sito ustawione na talerzu wyjmować kolejno wszystkie warzywa i mięso. Należy uważać, żeby się nie poparzyć. Usunąć też kuleczki przypraw, liść laurowy, suszony grzybek.
  • 4. Warzywa korzeniowe z wywaru, czyli marchewki, pietruszki i seler pokroić w plasterki lub rozgnieść widelcem. Jeśli wolimy rzadszą zupę, to użyć tylko części z tych warzyw. Z udek usunąć skórę i kości, a mięso pokroić w małe kęsy. Pozostałe warzywa z wywaru już nie będą potrzebne.
  • 5. Wszystkie pokrojone warzywa oraz mięso dodać z powrotem do garnka. Dodać mrożony groszek, ewentualnie kukurydzę, bób, soję itp.
  • 6. Zamknąć garnek i raz zagotować. Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie.
  • 7. Tuż przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Potrawkę można na końcu doprawić solą i pieprzem, ale po pierwsze nie powinno to być konieczne, a po drugie nie jest to wskazane, szczególnie dla tych najmłodszych dzieci.

Porady

Potrawkę można podzielić na pojedyncze porcje i zamrozić. Wyjąć na 24 godziny przed podaniem i rozmrozić w lodówce. Jeśli potrawka ma być podana bardzo małym dzieciom, to radzę zagotować po rozmrożeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować