Orzeźwiający krem cytrynowy z malinowym musem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Aktualnie jestem w ciąży i ostatnio miałam straszną ochotę na jakiś kwaśno-słodki deser z cytryną. Na stronach internetowych jakoś nic mnie nie ujęło więc metodą prób i błędów stworzyłam to cudo,które mnie uszczęśliwiło .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Opakowanie serka mascarpone - 250g
    2 opakowania gęstej śmietanki 36% po 200g
    2 cytryny
    Maliny - 400-500 g
    Cukier puder - wedle uznania
    1 stołowa łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Napoje Krem Krem cytrynowy

Orzeźwiający krem cytrynowy z malinowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli maliny mamy mrożone , trzeba je najpierw rozmrozić.
    W misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. Ja dodałam go ok 4 łyżek.
    Następnie, do ubitej śmietany wrzucamy serek mascarpone, otartą skórkę i sok z jednej cytryny. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśne smaki śmiało wyciskamy sok z drugiej cytryny tyle tylko,że już nie ścieramy z niej skórki.
    Gotową masę przekładamy do miseczek, szklanek czy co tam mamy w kuchni dostępnego.
  • 2. Bierzemy się za maliny.
    W garnuszku rozpuszczamy łyżę żelatyny w kilku łyżkach wody i zostawiamy żeby napęczniała.
    Maliny miksujemy blenderem. Dokładnie przecieramy je przez sitko żeby wyszedł nam dość gęsty mus. Żelatynę stawiamy w kąpieli wodnej albo trzymamy garnuszek nad płomieniem żeby nam się ładnie rozpuściła.
    Teraz do rozpuszczonej żelatyny wlewany trochę musu z malin, mieszamy po czym wlewamy do reszty malin. Robimy tak żeby nie zrobiły nam się grudki w musie.
    W osobnej misce ubijamy na sztywno drugie opakowanie śmietanki, pod koniec dodając cukier puder. I tutaj też wedle uznania, maliny są dość kwaśne więc na początek dajemy ok 3 łyżek . Gdy cukier się zmiksuje powoli wlewamy maliny. Kiedy masa będzie już jednolita, próbujemy czy jest wystarczająco słodka, jak nie, to wiadomo- dodajemy jeszcze trochę cukru pudru.
    Gotowy mus nalewamy na wcześniej rozlany krem cytrynowy i wstawiamy do lodówki.
    Czas tężenia to ok 2h. Warto poczekać!
    Smacznego!!!

Porady

Z racji używania czystej bitej śmietany i świeżych malin, deser nie nadaje się do długiego przetrzymywania w lodówce. Radzę spożyć go z ciągu 2 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować