Orfeusz

4.45 (148 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dla wielbicieli ciast z twarogiem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej

    Masa:
    25 dkg twarogu
    kostka margaryny np. Kasi
    5 łyżek cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance wody
Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orfeusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Wsypać pozostał składniki i delikatnie wymieszać. Wylać do formy. Piec ok. 30 min.
    Forma prostokątna 35x24cm.
  • 2.
    Masa:
    Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę następnie dodać kostkę twarogu. Na koniec dodać tężejącą galaretkę.
    Ciasto przekroić na pół i przełożyć przygotowaną masą. Wstawić do lodówki aby zastygło. Można polać polewą lub posypać cukrem pudem.

Porady

Uwaga! Nie dodawać zimnej galaretki bo masa może się zważyć.Najlepiej aby galaretka tężała w temperaturze pokojowej lub trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować