Oponki serowe z polewą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ucieszą niejedno podniebienie, bo są przepyszne. Warto je przygotować.

  • 45 min

Składniki:

  • Oponki:
    250g mąki,
    50g margaryny,
    200g sera białego,
    2 łyżki cukru,
    1 jajko,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    olej do smażenia,
    Polewa:
    1 tabliczka mlecznej czekolady,
    1,5 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki serowe z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną i białym serem. Dodajemy cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto.
  • 2. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Szklanką o dużej średnicy wykrawamy w cieście krążki. Na środku każdego krążka robimy kieliszkiem mniejsze kółko.
  • 3. Oponki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oponki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
  • 4. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko. Mieszamy, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewamy usmażone oponki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować