1.Cebulę i pieczarki pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki, łyżkę ketchupu i pomidora. Wlać 0,5 szklanki wody i wrzucić kostkę rosołową, dodać imbir, liść laurowy i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem, następnie odkryć i pozwolić nadmiarowi wody odparować. Wyjąć liść laurowy.
2.Międzyczasie przygotować ryż. 2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia, dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę oleju. Do gotującej się wody wsypać ryż. Od czasu do czasu mieszać aby nie przywarł do garnka. Ugotowany ryż dodawać porcjami do farszu i dobrze mieszać.
3.2 jajka wbić do miseczki, dodać łyżkę śmietany, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie ubić widelcem. Wlać na odrobinę oleju rozgrzanego na patelni i parę razy przemieszać i uklepać widelcem. Kiedy omlet zacznie ścinać się na wierzchu, wyłączyć ogień i wyłożyć połowę farszu w owalny kształt. Boki omletu "przykleić" za pomocą łopatki do farszu, patelnię nakryć dużym talerzem i szybko odwrócić. Za pomocą papierowego ręczniczka nadać omletowi kształt. Polać ketchupem.
Porady
Mięso mielone można zastąpić innym mięsem, np. piersią z kurczaka.
Komentarze