Omlet ryżowy po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować i odstawić do wystygnięcia. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 łyżki ketchupu. Wszystko podsmażyć i na koniec dodać ryż. Ryż ugotować i odstawić do wystygnięcia. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 łyżki ketchupu. Wszystko podsmażyć i na koniec dodać ryż. Jaja rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka delikatnie wymieszać i dodać rozbełtane żółtka. Raz jeszcze delikatnie wymieszać.Na małej patelni (średnica ok. 20 cm) z połowy jajek usmażyć omlet. Ważne, by jaja ścięły się tylko od spodu, a na wierzchu były półsurowe. Radzę nie żałować oleju, by omlet z łatwością odchodził od patelni. Na tak przygotowany omlet wyłożyć ryżowy farsz. I najważniejsze, to umiejętnie omlet przełożyć na talerz. Najpierw osunąć omlet na jeden brzeg patelni i energicznie wyłożyć na talerz. Nie jest to proste, więc ja zanim opanowałam tą sztukę, na talerzu najpierw układałam farsz i nakładałam omlet półsurową stroną do środka. Tak przygotowany omlet polać ketchupem. Smacznego!
Komentarze