Omlet ryżowy po Japońsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny przepis na każdą porę dnia

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka
    180 g ugotowanego ryżu (najlepiej sypkiego)
    6 pieczarek
    4 jaja
    Ketchup
    Sól i pieprz do smaku
    Masło i olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet

Omlet ryżowy po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet ryżowy po japońsku 1. Ryż ugotować i odstawić do wystygnięcia. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 łyżki ketchupu. Wszystko podsmażyć i na koniec dodać ryż. Ryż ugotować i odstawić do wystygnięcia. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 łyżki ketchupu. Wszystko podsmażyć i na koniec dodać ryż. Jaja rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka delikatnie wymieszać i dodać rozbełtane żółtka. Raz jeszcze delikatnie wymieszać.Na małej patelni (średnica ok. 20 cm) z połowy jajek usmażyć omlet. Ważne, by jaja ścięły się tylko od spodu, a na wierzchu były półsurowe. Radzę nie żałować oleju, by omlet z łatwością odchodził od patelni. Na tak przygotowany omlet wyłożyć ryżowy farsz. I najważniejsze, to umiejętnie omlet przełożyć na talerz. Najpierw osunąć omlet na jeden brzeg patelni i energicznie wyłożyć na talerz. Nie jest to proste, więc ja zanim opanowałam tą sztukę, na talerzu najpierw układałam farsz i nakładałam omlet półsurową stroną do środka. Tak przygotowany omlet polać ketchupem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować