Omlet ryżowy

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Bardzo pyszny i ciekawy przepis. Przepis znalazłam na opakowaniu ryżu, który wczoraj kupiłam ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g ryżu białego
    1 jajko
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    100 g sera żółtego (nie musi być)
    Szczypiorek (można zastąpić cebulą lub porą)
    Olej (Lekko zakryta patelnia)
    Sól i Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Omlet ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wbić jajko do miski i zmiksować, następnie dodać mąkę, sól, pieprz, por i wszystko zmiksować po raz kolejny. Do wszystkiego dodać ugotowany ryż biały i wymieszać dokładnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wszystko nałożyć na jeden rzut albo na mniejsze placuszki. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć można na ręcznik papierowy żeby trochę ten tłuszcz ociekł, na koniec trochę ketchupu.
  • 2. Wbić jajko do miski i zmiksować, następnie dodać mąkę, sól, pieprz. Dodać ryż biały i wymieszać wszystko dokładnie. Pod koniec smażenia placuszków nałożyć na nie ser żółty żeby trochę się roztopił i oblał omlety i na koniec posypać porem, cebulą lub szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować