"odwrócony" sernik jogurtowy na kisielu i śliwkach z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wypestkowane śliwki w misce wymieszać z kisielem wisniowym i cukrem
2.forma silikonowa 28 cm, śliwki wyłożyć na dnie formy, po upieczeniu będzie wierzchem
3.żółtka, cukier, aromat migdałowy, jogurty dobrze mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach
4.do masy wsypać kisiel cytrynowy, kaszkę manną, proszek do pieczenia i połączyć mikserem krótko składniki
5.do masy dodać ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie wmieszać do jednolitej masy
6.na śliwki wylać masę jogurtową, na wierzchu poukładać biszkopty i delikatnie je wciskając w masę, po upieczeniu będzie spodem
7.piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik z 30 minut studzić przy uchylonych drzwiczkach, następnie w formie w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc, przed podaniem nakryć talerzem formę i odwrócić, ostrożnie zdjąć formę z sernika, posypać pudrem cukrem
Porady
wszystkie składniki temperatura pokojowa, w tym białka na pianę
Komentarze