Odrywane kuleczki czosnkowe z serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób

Rewelacyjne kuleczki czosnkowe z serem żółtym. Idealnie pasują na imprezy jako dodatek np. do sałatki. Pięknie się odrywają dzięki wcześniejszemu namoczeniu w maśle czosnkowym.

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki pszennej

    200 ml mleka

    100 ml wody

    1 łyżka soli i cukru

    1 jajko

    25 g drożdży



    Masło czosnkowe:

    Ok. 50 g masła

    2duże ząbki czosnku

    Natka pietruszki, oregano

    Sól

    dodatkowo ser żółty w kawałku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Odrywane kuleczki czosnkowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewam( nie może być gorące).

    Do mniejszej miseczki wlewam mleko oraz wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut.

    Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól, jajko i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut.
  • 2. Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.

    Z ciasta formuję kuleczki i wkładam do środka małe kwadraciki sera. Każdą kulkę moczę w masełku czosnkowym i układam w prostokątnej keksówce. Po pierwszej warstwie kulek nakładam koleją aż do skończenia ciasta.

    Piekę ok. 30 minut w temp. 220 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować