Rewelacyjne kuleczki czosnkowe z serem żółtym. Idealnie pasują na imprezy jako dodatek np. do sałatki. Pięknie się odrywają dzięki wcześniejszemu namoczeniu w maśle czosnkowym.
Odrywane kuleczki czosnkowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewam( nie może być gorące).
Do mniejszej miseczki wlewam mleko oraz wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut.
Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól, jajko i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut.
2.Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.
Z ciasta formuję kuleczki i wkładam do środka małe kwadraciki sera. Każdą kulkę moczę w masełku czosnkowym i układam w prostokątnej keksówce. Po pierwszej warstwie kulek nakładam koleją aż do skończenia ciasta.
Komentarze