Buchty odrywane

5 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszne, puszyste, drożdżowe buchty. Smakują zawsze wybornie. Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepsze są z domową konfiturą, z musem owocowym, czy z sosem waniliowym.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    7 g drożdży suchych -1 op.
    60 - 100 g cukru pudru
    1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
    250 g ciepłego mleka
    2 jajka
    odrobina naturalnego ekstraktu z pomarańczy

    50 g roztopionego masła - do smarowania bucht
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Buchty odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy suche drożdże, miąższ z nasionkami wanilii, cukier puder, mieszamy i zarabiamy dolewając stopniowo mleko. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, a na końcu ekstrakt z pomarańczy. Wyrabiamy ciasto do sprężystości, aż będzie odchodzić od ścianek misy.

    Ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrastania, do podwojenia objętości - ok. 45 minut.

    Przekładamy ciasto na stolnicę, krótko zarabiamy, aby odpowietrzyć ciasto i rozwałkowujemy w prostokąt grubości ok. 1 cm. Ciasto przecinamy w poprzek w połowie i kroimy wzdłuż na wąskie paski - ok.1 cm szerokości. Każdy pasek naciągamy i zwijamy w harmonijkę, następnie przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę, zaczynając od brzegów formy i kierując się do środka naczynia.

    Używając pędzla silikonowego, dokładnie smarujemy buchty roztopionym i przestudzonym masłem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
    Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować