Niemiecko-francuska przekąska...czyli flammkuchen...

4.5 (171 ocen)

  • 40 min

Lubię poznawać nowe smaki...zwyciężczyni MasterChefa- Basia Ritz dodała mi inspiracji do stworzenia tej cudownej przekąski...

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    2 łyżka oliwy z oliwek
    250 ml wody
    2 łyżeczki soli
    200 g crème fraîche ( może być połączona kwaśna śmietana ze słodką)
    ok. 400 g (ok.4 cebule)
    ok. 300 g bekonu bardzo cieniutko pokrojonego
    sól i czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Niemiecko-francuska przekąska...czyli flammkuchen... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flammkuchen 1. Mąkę przesiać do miski , dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i oliwę . Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące – mąki).

    Ciasto uformować na kształt kulki, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.

    Cebulę pokroić w piórka, crème fraîche doprawić solą i pieprzem.

    Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i przekroić na pół. Rozwałkować na bardzo cienkie kawałki. Posmarować crème fraîche, rozłożyć równomiernie cebulę i bekon. Przełożyć na blachę, piec ok. 10 minut. Brzegi powinny być ciemnozłote, tak jak w pizzy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować