Niebiańska tarta z malinami i musem z mascarpone z nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Oddzielić białko od żółtka. Zimne masło posiekać z mąką, cukrem, śmietaną, proszkiem do pieczenia, dodać 1 jajko całe i 1 żółtko. Podzielić na 2 części, schłodzić 1 cześć w lodówce przez 30 min. Drugą możemy zamrozić na kolejną tartę.
2.Krem:Ubić zimną kremówkę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, wymieszać dodać ziarna z laski wanilii. Schłodzić w lodówce przez 1 godz.
3.Rozwałkować ciasto, wyłożyć na formę do tart o średnicy ok 35 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem, obciążyć grochem lub fasolą po wczesniejszym położeniu papieru do pieczenia na ciasto. Piec 10 minut z grochem w temp. 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem pozniej zdjąć obciążenie i piec kolejne 20-25 min w tej samej temperaturze, wyjąć, wystudzić.
4.W czasie pieczenia tarty ubić białka ze szczyptą soli i z cukrem na sztywno
Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczą.Wyszprycowac beziki na blachę z papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temp 160 stopni Celsjusza. Później suszyc kolejne 10 w temperaturze 100 stopni.
5.Na ciasto wyłożyć krem, poukładać maliny. Schłodzić w lodówce min 30 minut. Przed podaniem poukładać bezowe kropelki. Udekorować świeżą bazylią. SMACZNEGO
Porady
Podsyp ciasto mąką podczas wałkowania - się nie przyklei.
Lodowata śmietanka łatwiej i szybciej się ubije.
Komentarze