Nicejska sałatka z czerwonym ryżem

4.5 (192 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i zdrowa sałatka z czerwonego ryżu i tuńczyka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SOS:
    - majonez: 50 mililitrów
    - oliwa: 40 mililitrów
    - filet anchois: 1 sztuka
    - sos Worcesterhire: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    SAłATKA:
    - czerwony ryż: 250 gramów
    - tuńczyk w sosie własnym: 1 puszka
    - pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
    - kapary w zalewie: 2 łyżki
    - łodygi selera naciowego: 2 sztuki
    - fasolka flażoletka: 1 puszka
    - jajka na twardo: 4 sztuki
    - czarne oliwki, bez pestek: 10 sztuk
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Nicejska sałatka z czerwonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet anchois bardzo drobno posiekać. Dodać sos Wrochestershire i rozetrzeć na gładką masę. Następnie dodać majonez, oliwę i sok z cytryny. Całość wymieszać aż powstanie gładki sos. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
  • 2. Ryż gotować w dużej ilości osolonej wody 18 - 20 min. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Tuńczyka odcedzić z zalewy, rozdrobić widelcem. Flażoletkę opłukać, odsączyć..
  • 3. Do zimnego ryżu dodać tuńczyka, flażoletkę, kapary, pokrojone pomidorki, posiekane jajka i łodygi selera oraz oliwki pokrojone na plasterki. Składniki wymieszać i zalać przygotowanym uprzednio sosem. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować