Nicejska sałatka z czerwonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet anchois bardzo drobno posiekać. Dodać sos Wrochestershire i rozetrzeć na gładką masę. Następnie dodać majonez, oliwę i sok z cytryny. Całość wymieszać aż powstanie gładki sos. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
2.Ryż gotować w dużej ilości osolonej wody 18 - 20 min. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Tuńczyka odcedzić z zalewy, rozdrobić widelcem. Flażoletkę opłukać, odsączyć..
3.Do zimnego ryżu dodać tuńczyka, flażoletkę, kapary, pokrojone pomidorki, posiekane jajka i łodygi selera oraz oliwki pokrojone na plasterki. Składniki wymieszać i zalać przygotowanym uprzednio sosem. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą do smaku.
Komentarze