Nalewka z Tarniny

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Niepowtarzalny smak i aromat.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 1kg owoców:
    0,75 kg. cukru
    ok 15dag. suszonych śliwek bez pestki
    1l. spirytusu
    wanilia
    6-8 goździków
    szczypta cynamonu
    sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z tarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym słoju układamy warstwami owoce, przesypując cukrem i dodając suszone śliwki. Odstawiamy na 2-3tygodnie, obserwując czy nalewka nie fermentuje. Po upływie wyznaczonego czasu zlewamy sok i łączymy z połową alkoholu. Owoce, które zostały po odlaniu soku zalewamy resztą alkoholu i odstawiamy na kolejne 2tygodnie. Po 2tygodniach zlewamy sok odciskając dokładnie owoce. Zalewę mieszamy ze wcześniej zlanym sokiem. Całość doprawiamy do smaku wanilią, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkami.

Porady

Gdy nalewka zacznie fermentować przed wyznaczonym terminem do zlania soku, należy zalać ją alkoholem wcześniej. Tarnina powinna być zbierana po przymrozkach, jeśli zbierzemy tarninę nie zmrożoną, należy wsadzić ją na kilka godzin do zamrażarki. Z tarniny należy usunąć pestki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować