Nalewka kakaowa

4.47 (202 ocen)

Nalewka intensywnie pachnie kakao i delikatnie wanilią.

Składniki:

  • • 100 g kakao
    • 50 g kawy mielonej
    • 5 migdałów
    • 1 laska wanilii
    • 500 g cukru
    • 2 szklanki wody
    • 500 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wanilię pokroić na małe kawałeczki, migdały posiekać, dodać kakao, kawę i zalać spirytusem.
    • Szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni, codziennie potrząsając słoikiem.
    • Po tym czasie przelać zawartość słoika przez gazę złożoną kilkakrotnie i zostawić najlepiej na noc.
    • Cukier zagotować w wodzie i dodać syrop do zlanego nalewu.
    • Szczelnie zamknąć i odstawić na następne 10 dni.
    • Na koniec ponownie przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.

Porady

Po filtracji zostaje gęsta, wilgotna masa kakaowa, którą można wykorzystać do ciast lub deserów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować