Nalewka kakaowa

  • wyświetlono: 2045 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Nalewka intensywnie pachnie kakao i delikatnie wanilią.

Goszka

Składniki

• 100 g kakao
• 50 g kawy mielonej
• 5 migdałów
• 1 laska wanilii
• 500 g cukru
• 2 szklanki wody
• 500 ml spirytusu

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka kakaowa

  • 1. • Wanilię pokroić na małe kawałeczki, migdały posiekać, dodać kakao, kawę i zalać spirytusem.
    • Szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni, codziennie potrząsając słoikiem.
    • Po tym czasie przelać zawartość słoika przez gazę złożoną kilkakrotnie i zostawić najlepiej na noc.
    • Cukier zagotować w wodzie i dodać syrop do zlanego nalewu.
    • Szczelnie zamknąć i odstawić na następne 10 dni.
    • Na koniec ponownie przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.

Porady

Po filtracji zostaje gęsta, wilgotna masa kakaowa, którą można wykorzystać do ciast lub deserów

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnianalewka kakaowakakao i wanilia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka gruszkowa

Dodane przez: Goszka

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa wymaga wiele...

Nalewka Smorodinówka

Dodane przez: Gregorhspeed

Nalewka Smorodinówka

To nalewka z czarnych porzeczek...

Nalewka kawowa

Dodane przez: Marta Daszkowska

Nalewka kawowa

Nalewka kawowa to trunek dla cierpliwych,...

Nalewka z owoców głogu

Dodane przez: Kloruś

Nalewka z owoców głogu

Owoce głogu mają wspaniałe właściwości...

Nalewka jabłkowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka jabłkowa

Smaczna nalewka łatwa w przygotowaniu

image-1m4n42q

Dodane przez: Marica738

Nalewka pigwowa

Jeszcze nie pora na ten owoc, ale...