Nalewka kakaowa

  • wyświetlono: 1391 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nalewka intensywnie pachnie kakao i delikatnie wanilią.

Goszka

Składniki

• 100 g kakao
• 50 g kawy mielonej
• 5 migdałów
• 1 laska wanilii
• 500 g cukru
• 2 szklanki wody
• 500 ml spirytusu

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka kakaowa

  • 1. • Wanilię pokroić na małe kawałeczki, migdały posiekać, dodać kakao, kawę i zalać spirytusem.
    • Szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni, codziennie potrząsając słoikiem.
    • Po tym czasie przelać zawartość słoika przez gazę złożoną kilkakrotnie i zostawić najlepiej na noc.
    • Cukier zagotować w wodzie i dodać syrop do zlanego nalewu.
    • Szczelnie zamknąć i odstawić na następne 10 dni.
    • Na koniec ponownie przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.

Porady

Po filtracji zostaje gęsta, wilgotna masa kakaowa, którą można wykorzystać do ciast lub deserów

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchnianalewka kakaowakakao i wanilia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka kawowa

Dodane przez: peggi

Nalewka kawowa

To pierwsza nalewka jaką wykonałam....

nalewka miętowa

Dodane przez: Jolanta KG

Nalewka miętowa

Mocno orzeźwiająca nalewka na bazie...

Nalewka dyniowa

Dodane przez: Jaga85

Nalewka dyniowa

Dynia to warzywo równie wszechstronne...

nalewka jeżynowa1

Dodane przez: Smakchwili

Nalewka jeżynowa

słodziutka jak miód o niesamowicie...

Nalewka gruszkowa

Dodane przez: Goszka

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa wymaga wiele...

Nalewka imbirowo-cytrynowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka imbirowo-cytrynowa

Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie...