Nalewka czereśniowa

4.5 (170 ocen)

Wyśmienita na rodzinne uroczystości.

Składniki:

  • 75 dag czarnych dojrzałych czereśni
    1 szklanka czerwonego wina
    1 cytryna
    30 dag cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 kieliszek wiśniówki lub rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie oczyścić i wydrylować.
    Włożyć do emaliowanego garnka, zasypać cukrem , zalać sokiem z cytryny oraz winem i odstawić na godzinę.
    Czereśnie doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimnym winem , dodać do czereśni i
    mieszać na małym ogniu do chwili , aż sos nabierze konsystencji kisielu.
    Wtedy dodać alkohol i dobrze wymieszać.
    Przelać do kieliszków i ostudzić.

Porady

Najlepsze są czereśnie bardzo dojrzałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować