Frużelina czereśniowa

  • wyświetlono: 2010 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W tak małym słoiczku mieści się pełnia smaku czereśni.

DSC_1166
  • 150min

Składniki

2 kg czereśni
150 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 ml zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina czereśniowa

  • Frużelina czereśniowa1. Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, by puściły soki. Następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Frużelinę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciPrzetworyprzetwory z owoców

Komentarze

Podobne przepisy

Kompot czereśniowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kompot czereśniowy

Ze wszystkich kompotów to czereśniowy...

.

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina Jagodowa

Polecam zrobić sobie samodzielnie...

Frużelina truskawkowa

Dodane przez: anemon

Frużelina truskawkowa

Duże kawałki truskawek zatopione...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: Cukiereczek

Frużelina wiśniowa

Frużelina to owoce w żelu. Konsystencją...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: anamarisworld

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa - Idealna do...

Frużelina z borówki amerykańskiej

Dodane przez: alaaa

Frużelina z borówki amerykańskiej

Frużelina z borówki to świetny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE