Naleśnikowy szaraczek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Wesołe naleśniki dla najmłodszych :). Naleśniki z mąki razowej i nadzieniem twarogowo-paprykowym smakują i cieszą oko.

  • 30 min

Składniki:

  • NALEŚNIKI ok 6 sztuk:

    1 szkl mleka
    szczypta soli
    1 jajko
    mąka razowa tyle ile przyjmie
    kawałeczek słoniny

    NADZIENIE:
    1 kostka twarogu półtłustego
    1/2 papryki czerwonej
    sól
    szczypta papryki ostrej w proszku
    2-3 łyżki jogurtu greckiego

    DODATKOWOW:
    plasterek sera żółtego
    oliwka ciemna
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Naleśnikowy szaraczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI:
    z podanych składników (oprócz słoniny) zrobić ciasto naleśnikowe, dodając tyle mąki by miało konsystencję gęstej śmietany.
    Kawałek słoniny nabić na widelec i smarować nią rozgrzaną patelnię. Wylać porcję ciasta i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron. Usmażone trzymać w cieple.
  • 2. Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem, połączyć go z jogurtem, drobno pokrojoną papryką i solą (do smaku).
  • 3. Naleśniki posmarować porcją nadzienia twarogowo-paprykowego i zwinąć w rulon. Górną część naciąć wzdłuż na 1/3 wysokości naleśnika. Rozcięte kawałki rozłożyć na boki. Z serowych kółek zrobić pyszczek zajączka, z oliwki oczy i nos, a kawałka papryki języczek. Wąsy zrobione zostały z pociętego wzdłuż listka bazylii. Można zamiast niej użyć szczypiorku

Porady

Szaraczki można zrobić również na słodko - z twarożkiem waniliowym, dżemem lub powidłem. Wówczas oczy i nos zajączka można zrobić ze słodkich cukiereczków i kremu czekoladowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować