Naleśniki z mięsem i sosem serkowym

4.5 (148 ocen)

Zrobienie naleśników to żadna sztuka, jednak odpowiedni farsz i sos robi z nich arcydzieło smakowe. Naleśniki z mięsem i sosem serkowym to danie kaloryczne i zarazem bardzo smaczne. Bardzo polecam!

Składniki:

  • Naleśniki: 0,5 litra mleka lub wody, mąka, 1 jajo
    Farsz: 200 g mięsa mielonego, 2 średnie cebule, łyżka oleju, 1 płaska łyżka mąki
    Sos: 1/2 kostki serka topionego, 1/2 kostki rosołowej, koperek, 1 łyżka mąki, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Naleśniki Sos serowy

Naleśniki z mięsem i sosem serkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki 1. Z mleka, mąki i jajka zrobić ciasto i usmażyć cienkie naleśniki.

    Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone, dusić pod przykryciem często mieszając i jednocześnie rozdrabniając mięso (najlepiej drewnianą łyżką). Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem oraz posypać łyżką mąki, wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowany farsz nakładać porcjami na naleśniki i zawijać w rulony.

    W głębszej patelni lub małym rondelku zagotować 1 szklankę wody, wrzucić kostkę rosołową i serek topiony. Wymieszać drewnianą łyżką starając się rozbić serek. Gdy sos zrobi się jednolity, wsypać posiekany koperek oraz wlać łyżkę mąki rozmieszaną w 1/2 szklanki wody (dla zagęszczenia). Sos powinien być kremowy. W razie potrzeby można jeszcze przyprawić solą i pieprzem.

    Naleśniki podawać polane sosem, na półmisku lub pojedynczych talerzykach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Serek Gotowe sosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować