Zrobienie naleśników to żadna sztuka, jednak odpowiedni farsz i sos robi z nich arcydzieło smakowe. Naleśniki z mięsem i sosem serkowym to danie kaloryczne i zarazem bardzo smaczne. Bardzo polecam!
Naleśniki z mięsem i sosem serkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, mąki i jajka zrobić ciasto i usmażyć cienkie naleśniki.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone, dusić pod przykryciem często mieszając i jednocześnie rozdrabniając mięso (najlepiej drewnianą łyżką). Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem oraz posypać łyżką mąki, wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowany farsz nakładać porcjami na naleśniki i zawijać w rulony.
W głębszej patelni lub małym rondelku zagotować 1 szklankę wody, wrzucić kostkę rosołową i serek topiony. Wymieszać drewnianą łyżką starając się rozbić serek. Gdy sos zrobi się jednolity, wsypać posiekany koperek oraz wlać łyżkę mąki rozmieszaną w 1/2 szklanki wody (dla zagęszczenia). Sos powinien być kremowy. W razie potrzeby można jeszcze przyprawić solą i pieprzem.
Naleśniki podawać polane sosem, na półmisku lub pojedynczych talerzykach.
Komentarze